My Incredible Life!

MITT och min FAMILJS liv!

Alvedon Hunden!

Kategori: Tankar & Åsikter

Kommer ni ihåg Alvedon reklamen då det satt en lite hund under en stor hund och det ösregnade?
Den stora hunden ser ju så himla go och snäll ut =)
Satt och kikade på alla möjliga hundraser på nätet nu ikväll och så dök den upp. Och efter att ha läst en hel del om den så är det kanske en hund som jag skulle kunna tänka mig och ha =)

Kuvasz

Grupp 1 Vall-, boskaps- och herdehundar

Historik

Kuvasz är en urgammal herdehundsras som härstammar från den ungerska Pustan där den användes för att vakta boskapshjordarna från björn, varg och tjuvar. Den blev internationellt godkänd som ras 1963 och några år senare kom de första importerna till Sverige. I takt med samhällets utveckling har rasen fått nya vaktande uppgifter men fungerar i dag främst som gårds- och sällskapshund. Kuvasz har genom åren haft starka band till människorna i dess omedelbara närhet och trivs bäst om den får bo tillsammans med sin familj.

Användningsområde

Kuvasz kan användas för att vakta får, hästar och andra djur om den får vänja sig vid detta från början. Men i första hand används rasen som sällskapshund där den har möjlighet att vakta sitt revir. Den har hög smärttröskel och fungerar oftast bra med barn och andra djur. Den är ingen brukshund då den snabbt tröttnar på upprepande övningar, även om de är väldigt lättlärda. Den används med fördel till att spåra, dra pulka eller vagn och bära klövjeväska. Den lämpar sig väl som utställningshund under förutsättning att den är miljötränad.

Hälsa

Kuvasz anses vara en frisk ras som sällan behöver uppsöka veterinär. Höftledsdysplasi (HD) förekommer. PRA (ögonsjukdom) har varit ett stort problem inom rasen men då vi nu har möjlighet att DNA-testa våra avelsdjur för PRA-prcd föds i dagsläget inga valpar som kan utveckla sjukdomen.

 

 

 

 

Byebye

Kommentarer


Kommentera inlägget här: